Titah Sultan Perak di Konvensyen Memperkukuh Pasak Negara

Berikut Titah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Sultan Perak Darul Ridzuan, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah, di ‘Konvensyen Memperkukuh Pasak Negara: Ke Arah Wasiat Lebih Tersurat’ di Hotel Marriott, Putrajaya.

Salam Sejahtera

Beta bersyukur ke hadrat ILAHI kerana dengan limpah rahmat daripada Nya juga, Beta dapat memenuhi undangan bagi menzahirkan titah dalam ‘Konvensyen Memperkukuh Pasak Negara: Ke Arah Wasiat Lebih Tersurat’. Konvensyen ini dianjurkan, pada ambang negara menyambut ulang tahun Jubli Intan kemerdekaan, bertujuan memperingati peristiwa bersejarah enam puluh tahun lalu. Pada 5 Ogos 1957, sembilan Raja Pemerintah di negeri-negeri Melayu, memberikan perkenan, menurunkan tanda tangan, menyerahkan kuasa pemerintahan masing-masing, membolehkan tertubuhnya sebuah Persekutuan; sebuah negara baru yang merdeka, dikenali dengan nama Persekutuan Tanah Melayu.

Institusi Raja Melayu adalah subjek yang amat menghidupkan minda Beta. Terlebih dahulu Beta mengisytiharkan kepentingan Beta sebagai seorang Sultan yang sedang bersemayam di takhta pemerintahan Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan. Dengan demikian, Beta tidak terlepas daripada melakukan penilaian bersifat peribadi. Namun status tersebut sebenarnya memberikan kelebihan, membolehkan Beta melakukan penilaian daripada perspektif dalaman serta melakukan tafsiran berasaskan pengalaman, diperlengkapkan dengan adukkan perkara-perkara yang Beta pelajari dan berguru daripada rintihan suara rakyat di serata pelosok negara.

Baca selanjutnya di SINI

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.