Kaji semula pelaksanaan DLP

NILAI 16 Sept. – Kerajaan diminta untuk mengkaji semula pelaksanaan Program Dwibahasa (DLP) yang dilaksanakan sejak dua tahun lalu supaya kedudukan bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan dan bahasa pengantar pendidikan dapat terus dipelihara.

Presiden Persatuan Pesara Pegawai Perkhidmatan Pendidikan Malaysia (PPPPPM), Datuk Abdul Raof Husin berkata, sehingga kini, kerajaan masih belum mengeluarkan apa-apa kenyataan berkenaan program yang mendapat tentangan banyak pihak ketika dilaksanakan dahulu.

Continue reading

Posted in Uncategorized | Leave a comment

Muktamar PAS tolak UEC, mahu sijil sekolah tahfiz diiktiraf

MUKTAMAR | Perwakilan Muktamar PAS ke-64 sebulat suara mengundi menolak cadangan kerajaan persekutuan untuk mengiktiraf Sijil Peperiksaan Bersepadu (UEC) yang diberikan kepada lulusan pelajar sekolah menengah Cina.

Perwakilan juga meluluskan usul berasingan yang tidak dibahaskan yang menggesa kerajaan mengiktiraf sijil sekolah pondok dan tahfiz.

Continue reading

Posted in Uncategorized | Leave a comment

Evolusi mematikan makna Malaysia

Sebuah karya fiksyen tidak semestinya direka-reka begitu sahaja. Biasanya ia bermula daripada pengalaman penulis yang kemudian ditambah dengan daya imaginasinya sebelum terhasil karya yang menarik.

Emilio Salgari mendakwa pernah belayar ke merata tempat di dunia hingga ke sebelah timur. Bekerja di akhbar La Nuova Arena mendedahkannya kepada pelbagai maklumat tentang dunia luar melalui majalah dan surat khabar.

Continue reading

Posted in Uncategorized | Leave a comment